Hur kan en människa veta något om Gud? Jag vet ju inte ens vad du tänker på just nu. Vi är beroende av att han ger sig till känna. Att han meddelar sig med oss.

I Apg 14: 15-17 hittar vi ett referat av en improviserad predikan som Paulus och Barnabas håller i Lystra: ”den levande Guden, som har gjort himmel och jord och hav och allt vad de rymmer. Förr i tiden lät han alla hednafolk gå sina egna vägar, men ändå gav han vittnesbörd om att han finns, genom allt gott han gör. Från himlen har han gett er regn och skördetider, han har mättat er och fyllt era hjärtan med glädje.” Paulus och Barnabas talar till hedningar i den hellenistiska staden Lystra. Till människor utan förankring i den bibliska berättelsen, utan kunskap om evangeliet talar de om två språk som Gud tilltalar alla människor på.

Skapelsen: Himmel, jord och hav och det myller av liv som ryms i det.

Ps 19:2-3. ”Himlen förkunnar Guds härlighet, himlavalvet vittnar om hans verk. Dag talar till dag därom och natt undervisar natt.” Skapelsen är en pågående kommunikation: förkunnar, vittnar, talar och undervisar, vadå? Hans händers verk!( Ps 8;4) ”När jag ser din himmel, som dina fingra format.”

Vi anar konstnären bakom konstverket. Min gymnasielärare som var ateist anade närvaron av ngt större när hon höll sitt förstfödda barn i sina armar.

Ett vittnesbörd om att han finns genom allt gott han gör!

Han gav vittnesbörd om att han finns, genom försynen, Guds omsorg om alla människor. Årstidernas växlingar, den varierande väderleken med sol och regn är ett uttryck för Guds omsorg. Han har satt in oss i ett kretslopp som skapar förutsättningar för liv. Han har gett oss skördetider och därmed mättat oss. Människorna som lyssnade hade inte tillgång till Bibeln. Men de har tillgång till naturen och dagligt bröd, en rik källa till kunskap om Gud gemensam för alla oavsett tro. Gud öronmärker inte sina gåvor med teologiska etiketter, inte en kristen koltrast eller kristen brödlimpa. Genom skapelsen har alla tillgång till Guds godhet.

Glädjen: Till hedningar som aldrig hört talas om Jesus säger de att ”Gud har fyllt era hjärtan med glädje”. De hade levt sina liv som människor gjorde i Romarriket: lekt med sina barn, gått till tavernan och druckit vin, satsat sina pengar på kappkörningen, glatt sig över krukan som blev lyckad på drejskivan, pressat olivoljan, sett den nya pjäsen på teatern, haft sex, visslat i badet… Och mitt i denna hedniska miljö säger apostlarna att det är Gud som har fyllt deras hjärtan med glädje! Han säger inte: ”Allt det ni hittills varit med om är bara skräp: Nu kommer the real thing: Jesus. Först nu kommer ni att veta vad glädje är”. De uppmanar inte folk att kasta bort sina erfarenheter av glädje, som om de vore overkliga. De uppmanar dem att lyssna till sina erfarenheter, och spåra glädjen till dess källa. Som CS Lewis brukade säga: ”Glädje är ett ofelbart tecken på Guds närvaro.”

Trots alla dystra framtidsrapporter och all sorgsenhet som denna tillvaro rymmer kännetecknas det verkliga livet med Gud av glädje.

Ps 16: 11 ”Du visar mig vägen till liv, hos dig finns glädjens fullhet, ständig ljuvlighet i din högra hand.” I samband med Jesu ankomst till världen ropade en ängel: ”Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket” (Luk 2:10). När han lämnade världen testamenterade han sin glädje till sina lärjungar: ”Detta har jag sagt er för att min glädje skall vara i er och er glädje bli fullkomlig” (Joh. 15:11).

Talade Paulus inte om Jesus? Jo Jesus var alltid hjärtat i förkunnelsen. 14:3: Paulus och Barnabas talade öppet och frimodigt i förlitan på Herren som bekräftade sitt nåderika ord genom att låta dem göra tecken och under. Men till människor utan förkunskap eller tillgång till en Bibel hittar de beröringspunkterna i skapelsen och glädjen. De hjälper genom sin förkunnelse människorna att spåra källan till vårt ursprung och all sann glädje i Gud!

Gud är inte någon abstrakt teori eller någon gudomlig opersonlig princip, han har blivit människa! Glädjen har landat! Sanningen om Gud strålar emot oss i Jesus ansikte, ett ansikte som rymmer ett varmt leende. För egen del har jag inte svårt att föreställa mig hur Jesus sitter vid elden och skrattar gott tillsammans med lärjungarna. Jag tror att Jesus hade förmågan att uppskatta livets glädjeämnen, en rolig historia och god mat tillsammans med sina vänner.

Låt oss tacka Gud som ger sig till känna genom skapelsens skönhet, den djupaste glädjen och genom hans som Jesus Kristus som öppnat vägen hem till Gud!


 

Sömndrucken satt jag uppkrupen i TV-soffan framför Luciamorgon. Invävt mellan sångerna i den stämningsfulla studion fick man se årets lucia i Malmö med tärnor och stjärngossar ge sig ut på företag, sjukhus och institutioner för att sprida sitt ljus till människor hungriga på hopp och värme. En aning luggsliten patient på en avdelning svarade på frågan om vilken som är hennes favorit bland de olika klassikerna i luciatablån: ”Stilla natt för den förmedlar den fridfulla stämning som jag längtar så mycket efter.”

Jag vet inte vilken av alla vackra julsånger som är din personliga favorit men skulle så här veckorna före firandet av Jesu födelsedag vilja presentera en utmanare som klättrat högt på min personliga lista av odödliga julklassiker. Jag talar om Jackson Brownes sång ”The rebel Jesus” som översatts till svenska och tolkats i en vacker duett med Robert Eriksson och Michael Johnson på skiva av gruppen Folk. Första versen beskriver målande decemberatmosfären:

”Våra gator fylls med skratt och ljus. Vi kan höra sången klinga. Och vid skyltfönstren så flockas vi och barnens ögon glimmar. Familjer skyndar för att komma hem medan himlen sakta färgas rosa. Snart så samlas man kring bordet än en gång och tackar Gud för alla gåvor och födseln av rebellen Jesus.”

Redan i början av 70-talet älskade världens singer-songwriters och countrypublik Jackson Browne, vars skivor av prestigefulla magasin som Rolling Stone och MOJO listats som både årets och historiens topp 100 bästa album.

Jackson Browne har aldrig sökt framgången i sig, utan alltid skrivit sånger om världen som han uppfattar den. I mitten av 80-talet blev hans skivor alltmer politiskt medvetna och det gjorde att Jackson glömdes bort av de stora massorna. I alla år har dock Jackson oförtrutet fortsatt arbeta aktivt för rättvisa, fred och mänskliga rättigheter. Sången ” The rebel Jesus” är ett profetiskt tilltal om hur vi både innanför och utanför kyrkans väggar förminskar de radikala konsekvenserna av Jesu budskap. Jackson predikar med sällsynt sälta i sångens tredje vers:

”Vi vaktar vår värld med vapen och lås. Vi vaktar allt vi äger. Och varje år vid juletid ger vi gåvor till varandra. Kanske ger vi något till den fattige om vår givmildhet tillåter. Men om någon av oss skulle ställa frågan om varför det finns fattigdom får vi lida som rebellen Jesus.”

Medan vi trimmar julgransbelysningen, putsar upp glöggservisen och kokar den ultimata knäcken är min önskan att vi alla skulle bli en aning störda och oroade av tanken på vad Jesu entré i världen och undervisning om Guds rike egentligen handlar om. Min bön är att rebellen Jesus skulle få leda oss in i ett liv i hans efterföljelse som gör skillnad för alla människor som lider och sörjer i denna juletid i en värld som kippar efter luft under tyngden av förtryck och orättvisor. De sista orden i denna krönika låter jag komma från Jackson Brownes penna i avslutningen på denna sång som jag härmed utnämner till årets julsång:

”Så en önskan till dig om Guds välsignelse från en hedning som räknar sig till gemenskapen kring rebellen Jesus”.

 


Fika är ett oerhört älskat begrepp i vår kultur och något som besökare från andra länder brukar notera som typiskt svenskt. De flesta av oss har i ärlighetens namn inte hunnit arbeta särskilt länge på morgonen innan vi börjar fantisera om kaffe i olika varianter och ser fram emot det avbrott i vardagstristessen som det kollektiva fenomenet förmiddagsfikat innebär. I kyrkliga sammanhang skulle man nog kunna säga att fika mer kommit att handla om ett tillstånd än ett tillfälle. Jag hörde Göran Skytte vid ett tillfälle svara på frågan hur han tyckte att det hade gått att vänja sig vid att gå till kyrkan regelbundet, att han tyckte att det gått ganska bra förutom det evinnerliga kaffedrickandet med tillhörande torra sockerkakor som man förväntades ta del av i tid och otid.

När jag för snart 20 år sedan arbetade som ungdomspastor i Sävedalens Missionsförsamling i Göteborg lärde jag känna en man som på ett unikt sätt har förädlat fikastunden till en egen konstart, nämligen församlingens dåvarande föreståndare, pastor Urban Erestam. Denna gemytets mästare hade en förmåga att gräva fram fikabröd ur bortglömda frysar och outforskade kylskåp som slog omgivningen med häpnad. Bullpåsar från julmarknaden året innan, överblivna sockerkakor från olika decenniers symöten och rulltårtor med alltmer skiftande färgskalor grävdes fram med stor frenesi medan kaffearomen spred sig från den inkörda kaffebryggaren. När vi övriga vid bordet dömde ut olika fikabröd som otjänlig människoföda och föreslog att Anticimex skulle få ta sig an dessa bakverk hade Urban ett uttryck som han ständigt använde med stor inlevelse:

”Nej det är ingen fara med fikabrödet. Det behöver bara en ryggsmekare i mikron så blir det som nytt igen.”

Efter 30 sekunder (i svåra fall upp till en minut) på full effekt i mikron hade undret skett och gamla bullar och kakor som återfått sin lyster sveptes ner med skummande kaffe i ansenliga mängder. Varje kaka och bulle hade i Urbans ögon sitt unika värde och existensberättigande.

Den senaste tiden har jag i mötet med människor i olika sammanhang tänkt på hur vi alla är i behov av en slags ryggsmekare i mikron på olika plan. Det är så lätt att se på sitt eget och andras liv och tänka att det saknar både den smak och form vi önskar att det skulle ha. När krukmakaren ser ner i lergropen ser han det jag inte ser. Han ser änglar, skålar och vackra vaser som han kan forma av materialet och börjar bearbeta det. På samma sätt tror jag att Gud ser på våra liv oavsett hur misslyckade och nedkörda i skorna vi än kan känna oss. Han ser allt det som vi skulle kunna bli och så börjar han arbeta med oss med sina varma kärleksfulla händer.

Vad är det som kan få oss att tina upp och känna oss sedda och värdefulla? Vad är det för andlig och mental ryggsmekare i mikron som vi behöver för att räta på oss och bli de människor vi är tänkta att vara?

Jag tror att denna ryggsmekare i mikron stavas uppmuntran. Jag har hittills aldrig mött någon som sagt att de fått så mycket uppmuntran att de inte längre orkar bära bördan av alla människors vänliga ord till dem. Jag skulle därför vilja uppmana oss alla att under nästa fikapaus ta oss en allvarlig funderare på hur vi kan bidra till en social klimatförändring där vi med vår blick och med våra ord bidrar till en atmosfär där människor känner sig sedda, älskade och uppmuntrade. 

Daniel Röjås


Dag 8

En förmiddag vid hotellet och kl 11:00 så kommer bussen och tar oss till TelAviv flygplats för att åka hem. Att få åka igenom Jerusalem och under en timmes bussresa få genom en del av Israel.

Det är ett oroligt land som jag lämnar, konflikten som håller på att brisera kan vi nog bara hoppas och be att den lägger och att denna del  av världen skulle uppleva fred.

Jag sitter i bussen och tänker på människor jag träffat, människor som talat till mig och som utmanat mitt sätt att tänka. Platsen jag varit på som jag har läst om i min bibel så många gånger har än en gång lämnat spår i mig

Visst finns det mycket som sker i Israel som inte är svårt att ta avstånd ifrån men som i alla konflikter så måste man förstå båda sidorna av problemet. När man läser mycket av det som står i svensk media så förstår hur vinklad vår rapportering om Israel är. Därför har det varit värdefullt att få träffa både judar, araber, palestinier och hört deras version.

Jag lämnar ett varmt Israel med en förnyad tro och ett vidgat sinne, då kan man inte landa i något annat än en tacksamhet över att fått göra denna resa.

IMG 3812  IMG 3813

Min förhoppning är att någon gång i framtiden få komma tillbaka hit, kanske som reseledare med dig som resenär. Att få visa dig det som jag såg, träffa några av de som jag träffade och låta dig själv få uppleva detta fascinerade land

Shalom el Israel (frid över Israel)

/Andreas Ardenfors 


 

Dag 7

En tidig morgon med föreläsningar på förmiddagen. Vi får tillfället att möta ännu en rabbin som ger oss inblickar i den judiska kontexten för att lättare förstå vår egen. Frågan som vi fick var hur mycket jude var Jesus? Vad blir våra beröringspunkter som judar och kristna?

IMG 3802  IMG 3805

Det jag slås av är hur viktigt det är att innan man försöker övertala någon annan så skall man finna sin medmänniska var hon är. I samtalet mellan olika livsåskådningar så handlar det om att förstå varandra innan samtalet kan börja annars så blir det mest pajkastning utifrån våra förutfattade tankar om varandra...

Vid lunch får vi lite egentid och gå på basarerna i gamla stan, en otrolig spännande upplevelse som bara måste upplevas, tänk vad mycket man inte behöver...

Passar på att gå själv runt stadsmuren och bara ha det lite tyst och få tid att samla ihop intrycken från den här resan. Det blir ju inte så mycket lugn och ro när man reser med 130 kollegor...

Eftermiddagen möts vi vid det som kallas Gordon's Golgata och Trädgårdsgraven. Här är alltid den andra platsen som korsfästelsen kan ha ägt rum. Klippan i berget är format som ett ansikte och därav namnet Huvudskalleplatsen.

IMG 3807  IMG 3808

I Trädgårdsgraven möts vi av en text på graven "he is not here for he is risen"!
Här får vi också tid att fira nattvard tillsammans och det blir en mäktig stund

Kvällen blir "sista kvällen med gänget" och jag är sååå tacksam för den här resan. Intrycken är många och omöjliga att sammanfatta på några rader:

En sak är säker, jag är så glad över att var kristen, en tro som är så tydligt förankrad i verkligheten, den mänskliga verkligheten. En tro som skall synas vardagslivet. Jesus var människa, han delade våra livsvillkor när han gick på jorden.

Efter en lång kväll med nya och starka intryck är det dags att gå att lägga sig och imorgon bär det av hemåt!


 

Dag 6

Redan 7:30 hämtar bussarna oss vid hotellet och när man kommer ut slås man av värmen, redan är det 23 grader och under dagen så kommer det idag ligga runt 30...

Just nu saknar man inte den svenska hösten, även om jag som inte egentligen tycker om att resa börjar längta hem

Det första stoppet blir uppståndelsekyrkan, även om det överbyggt med kyrka och man får svårt att ta in själva miljön är det ändå starkt att få vara på den plats där jag enligt min tro tycker att världshistoriens största händelse har ägt rum.

IMG 3787  IMG 3788

Därefter går vid till "Brända huset" och får se på en film om hur det var tiden då templets förstördes. Mycket proffsigt gjort och man slås sv än en gång hur denna lilla yta har varit i mänsklighetens blickfång under århundraden.

Vi vandrar genom gamla stan genom basarer och gränder och man blir fascinerad över att myllret av olika människor som har Jerusalem som sitt hem, bostad och liv.

Vi får också en lång, varm och intressant guidning vid "Davidson Center". Utgrävningar  som går 100:tals år tillbaka i tid. Man slås av att överallt där man gräver i Jerusalem hittar man saker som gör att historien bekräftas och ibland måste skrivas om.

IMG 3790  IMG 3791  IMG 3796

Därefter går vi till den plats som kallas "övre salen", platsen där man tror att lärjungarna fick ta del av pingstens kraft och eld för första gången. När man vet nog ganska säkert att just i den salen som vi var i inte var den salen som är "original", men någonstans i detta område var det , det har man hitta arkeologiska fynd på.

Därefter går vi till Tempelinstitutet, ultra ortodoxa judar som förbereder sig på att en dag få bygga det nya templet. Man har bl.a redan byggt den sjuarmade ljusstaken som skall stå i templet och håller på med att smida formar för att när det är dags för templets återbyggnad skall vara klara att använda.

Under seneftermiddagen möts hela gänget 130 personer vid Jaffa gate, vid den plats som Pilatus dömde Jesus till döden. Vi gjorde som vi gör nästan vid alla platser, läser stället från Bibeln, ber en bön och försöker föreställa oss hur det kan ha varit när det verkligen hände

Kvällen avslutas med en samling på hotellet där vi får tillfälle att tillsammans summera dagen


 

Dag 5

Denna dag är en dag fylld av olika föreläsningar. Det börjar med Dr Faydra Shapiro, en kvinna som är direktor från ett center som jobbar med relationer mellan Judar och kristna. Hennes ämne var: Jesus och synagogan Hon emigrerade till Israel från Canada för sju år sedan Synagogorna ser väldigt olika ut, inte så sällan präglade av sin omgivningsreligion Moské - liknande synagogor vi Tunisien Kyrk - liknande synagogor i England mm

IMG 3786    IMG 3784
  
Synagogan är inte bara en plats för gudstjänst, det är en plats för hans folk. Därför var det så viktigt att samtalet människor emellan pågick. Man tog upp sociala problem och hur man kunde hjälpas åt att lösa det.

Vad är en synagoga:
- en byggnad
- en byggnad för judar
- en byggnad för judar att göra judiska ritualer

Den bästa platsen att be för en jude är inte på en viss plats, det är tillsammans med 10 andra judiska män.
Det centrala är guds ord
Tora: (judisk visdom)

Du måste vara beredda att ta med dig lärjungarna in på toaletten och in i sovrummet, för att se hur du gör....

Luk 6:40, att bli mer lik din mentor

Den andra föreläsaren hette David Nekrutman Han arbetar med relationen mellan kristna och judar med uppdrag från det israeliska konsulatet. Ett uttryck som jag tar med mig är hans ord :
- Det är i dessa tider som vi förstår att ni verkligen menar "aldrig igen".
Han talar om beröringspunkter för den kristna tron med den judiska
Spännande att möta någon som är så påläst om min tro och verkligen försöker förstå vad den är, betyder för den kristne osv
En utmaning för människor när vi möter varandra att faktiskt sysselsätta oss med att förstå vad vi menar och inte bara mötas i våra uppfattningar om varandra och inte så sällan med våra förutfattade meningar om varandra

Under eftermiddagen så talade Reuben Berger, ledare för en församling med messiansk judar. Han talade om hur han som jude fann Jesus och vad det betyder för honom.

Att ta steget och bli en messiansk jude var hur stort som helst för honom. Man använder inte ordet kristen här nere för det är så laddat. Det är naturligtvis sorgligt när man tänker på hur kristna har hanterat judar genom historien

Kvällen hade vi en gemensam samling där vi hade möjlighet att lyssna till en man som bott i Jerusalem och arbetat med relationen mellan kristna och judar i 30, spännande perspektiv
IMG 3776


 

Dag 4

En spännande dag på många sätt

Redan 08:00 beger vi oss av norrut med sikte på Gallileen. Att koordinera en resa med 130 personer som vanligtvis leder grupper och att nu infoga sig själva i grupper är en riktigt utmaning Vårt första stopp blir vid. Jordanfloden, platsen där johannesdöparen döpte Jesus. En vacker plats på många sätt. Under det att vi var där så pågick det dop under tiden vi hade vår lilla samling

Nästa stopp var uppe vid Tiberias och Genesarettesjön. Miljön är obeskrivlig och känns mest autistisk av alla miljöer, så här kan det verkligen ha sätt ut när Jesus själv vandrande omkring hör. Vårt första stopp är Kapernaum och Petrus hus och grunden från synagogan som Jesus själv gick i

Nästa stopp är en båttur ut på Genesarettesjön, en fantastisk upplevelse. 30 graders värme i luften, 29 grader i vattnet och härlig gemenskap med kollegor, ett starkt minne

Därefter beger vi oss upp på ett av bergen där man tror att Jesus höll sin mest citerade predikan, bergspredikan. Vi sätter oss i sluttning och läser Matteusevangeliet kapitel 5-7 och det blir nästan surrealistiskt, att vara på plats och höra verkar som man hört så många gånger och samtidigt få ta in miljön, värmen och alla lukter

Sedan beger vi oss av hemåt, via Golanhöjderna. Det slår mig når vi sitter i bussen att vi 2,5 mil från Syrien, ett land i fullt inbördeskrig med så många människor på flykt. Så nära men ändå långt långt bort.

Vi kommer hem till hotellet sent på kvällen och hör om att det varit orolighet i Jerusalem under dagen...

Trots oron är jag så tacksam för att att få vara här och vara med om denna resa

/Andreas 

ny 5 3758 3759 3768    IMG 3750 IMG 3749 IMG 3765 IMG 3773 


 

Dag 3

Anders Sjöberg, bibelärare från EFS bibelinstitut talar på morgon om bergspredikan i morgonseminariet. Otroligt inspirerande och imorgon sitter vi sluttningen där bergspredikan hölls.

Förmiddags seminariet hålls av Göran Lennartsson, teolog och israelkännare, Göran talar om den judiska kontexten och kopplingen som Jesus hade till den judiska traditionen, han var ju jude

Påminner om websidan om du vill få del av något undervisningen från denna resa: Motesplatsjerusalem.se

Efter lunchen  blir det lite lugn med några timmar vid poolen, matcherna i vattenpolo kommer jag sent att glömma, vågar inte lägga ut några bilder men matcherna är oförglömliga....

Seneftermiddagen möter vi en kvinna som är sekulär judinna men som berättar för oss vad sabbaten betyder för henne. Kl 18:00 så släcks nästan hela Jerusalem ner i aktivitet. Restauranger, bussar mm stannar av i 24 timmar. Man slås av tanken på hur detta skulle kunna praktiseras i Sverige...

Ändå blir det något vilsamt, att 1 dygn sänka tempot, spändera tid med familj och vänner och fundera på livet. Tror ju inte att Sverige skulle bli sämre om vi hittade denna rytmen på något sätt i livet.

Därefter åker vi ner till Västramuren och intrycken blir många. Judarna ber där och påminner sig om att detta är det enda som är kvar av templet när det förstördes år 70. Instoppat i muren lägger många sina böneämnen och när du själv står vi muren så kan du se att varje litet utrymme i muren är fullt av sådana här lappar. Det man slås sv är ljudvolymen, sången dansen mm Det finns en webcamera som sönder live från västra muren: www.aish.co

ny 5  IMG 3742

Sedan delar vi upp i grupper och får åka hem till judiska familjer i och fira sabattsmåltid. Mycket ritual, mycket mat och många intryck.En måltid som firades sv judar i 3400 år gör att perspektiven svindlar

Kvällen blir mycket sen och man somnar fylld av intryck...

 


 

Dag två

Första riktiga heldagen i Jerusalem

IMG 3699   

Börjar morgonen med en hälsning från resebyrån här nere representant.
En mening som jag tar med mig var om hans ord om alla pilgrimer som kommer till Israel:
Människor som kommer hit känner sig knutna till Israel utan att vara födda här Man uttryckte en stor glädje till oss att vi är här i Israel. Det finns en stor oro i landet just nu för säkerhetsläget. Den stora konflikten just nu är mellan Israelaraber och ortodoxa judar och detta är ovanligt, att konflikten är mellan människor med samma ras

  IMG 3720

Sedan talar Göran Lennartsson, teolog och israel kännare. Vi är inte i Israel för att studera politik, denna resa handlar om att söka en bredare förståelse om Jesus och i landet han föddes, växte upp i och dog och uppstod Vi skall gå där Jesus varit, den kristna tron är historisk förankrad T B Barrat, Vi skall fram till urkristendomen. Dyk ner i dessa fakta och dyk upp vid Jesu tron, uttryckte sig en teolog...

Göran Lennartsson talade på förmiddagen om
- aktualisera Bibeln
- vässa sinnena för texterna
- ställa frågor till bibeltexterna
- utmana det invanda
- mejsla ur identiteten
- dela erfarenheter

Känns spännande att läsa texterna i landet där de skrevs. När det gäller föreläsningarna så kan du gå in och läsa: motesplatsjerusalem.se Där finns en hel del undervisning och reflektioner från resan

Sedan åker vi ut med vår guide och får se:
- Jerusalem
- Getsemane, trädgården där Jesus bad och senare fängslades, några träden är över 2000 år, fanns alltså här när Jesus var där Vi går längst muren och få höra om alla olika nationer som har regerat över Jerusalem, Sedan åker vi till Israel museum och får titta på en jättelik modell av hur Jerusalem såg ut på Jesus tid, när templet stod där det stod I samma museum får vi också titta på Qumran rullarna, pergamentsrullar som man hittade 1946 och är 2000 år gamla men många originaltexter på de fem moseböckerna, profeterna och övriga skrifter Vi åker också förbi Knezzet, det israeliska parlamentet och ser den sjuarmade ljusstaken

IMG 3720    

 

Kvällen avslutad med ytterligare en föreläsning som du kan följs på webbsidan jag skrev om
Att få göra denna resa betyder mycket, att dessutom få göra den tillsammans med 120 kollegor känns otroligt stort. 

Vem vet, kanske gör jag en resa hit igen och du följer med...

Dock påminns man hela tiden om säkerhetsläget, beväpnade vakter och soldater överallt...

IMG 3727


 

Välkommen med till Israel!

Här kommer du kunna följa med mig på min resa till Israel. I natt kl 00:00 så kom en bil och hämtade mig och vi styrde kosan mot Arlanda.
120 pingstpastorer skall under en veckas tid vara på en fullspäckad studieresa till Israel.

 2

03:00 var vi framme och tre timmar senare satt vi planet som tog oss till Wien där vi mellanlandade.
När man sedan sitter på planet och tittar ut över Medelhavet som blänker så vackert så sätter man nästan i halsen.
I detta vatten har så många kämpa mot kyla och vågor för att fly undan kriget i bl.s Syrien, så nära men så långt borta.

Kl 14:30 så landade vi på Ben Gurions Internationella flygplats. Temperaturen är 32 grader och man saknar inte den svenska hösten...
Vi tar oss med buss till Jerusalem från Tel Aviv ungefär en timmes resa. Guiden berättar om områdena man åker igenom och det känns nästan overkligt.
Även om jag varit i Israel förut så blir man otroligt berörd. Platsen som man läser om i Bibeln ser man nu med egna ögon.
Samtidigt som man slås av hur detta lilla land har haft världens ögon på sig under århundraden.

Kvällen bjuder på en god middag och en bonusföreläsning om det gamla templet i Jerusalem, otroligt intressant.
På kvällen har vi säkerhetsgenomgång eftersom läget är spänt i Israel just nu. Det finns all anledning att be bönen "shalom el Israel - frid över Israel"
Eftersom man inte sovit mer än att slumrat till lite så längtar man efter en god natt sömn....

Välkommen att följa med på resan, en ny hälsning varje kväll!

 

Kan kristendomen kallas "nutida"? Är den inte en gammal tro? Levde inte och dog dess grundare för nära två tusen år sedan? Hör inte kristendomen till det förgångna? Är det inte en gammal relik från ett fjärran förflutet, utan betydelse för den moderna människan? Jag tror verkligen på motsatsen . Det är viktigt för kyrkan att hela tiden hitta sig själv i den tid som är , inte att förändras till något annan utan att hålla fast vid den sanna uppenbarelsen av Jesus Kristus och samtidigt hitta nya uttryck för att få denna sanning att förklaras och exemplifieras på ett sätt som gör att den morderna människan kan få sitt liv berört av honom

Vår församlings längtan är att vår gemenskap skulle få hjälpa dig att upptäcka honom, inte bara historiskt utan verkligt!

/Andreas Ardenfors

Pastor Pingstkyrkan Mjölby


 

Inatt har jag haft förmånen att sova på Ria. Tillsammans med övrigs kyrkor och Mjölby kommun så har vi ett härberge för missbrukare. Att på kvällen få sitta ner och prata lite grann och höra deras livsberättelser är otroligt tänkvärt. När man hör av barndom, uppväxtförhållanden och drömmar man hade som barn och hur allt blev kan man inte göra annat än beröras.

Mycket av det som vi möter i livet blir mycket mer nyanserat när man får ett ansikte på det.

När missbrukaren på torget blir en person När tiggaren utanför Coop får ett namn När den intagne på Skänninge får ett ansikte

Om det är något jag har lärt mig i livet är det att inte döma någon förrän jag känner honom eller henne, och börjat väl känner personer så blir det väldigt sällan något dömande - jag känner ju mig själv och vet ju hur lätt det blir fel....

Ha en ljuvlig dag, hoppas du möter någon intressant medmänniska idag

/Andreas Ardenfors
Pastor Pingstkyrkan Mjölby

 


 

Vi har inga garantier när det gäller vad detta året kommer att innebära men en sak vet vi säkert - det blir ett år med både motgångar och framgångar.  Jag brukar alltid ta några extra minuter och tänka igenom året som har gått och utvärdera det lite grann. Jag fick nämligen ett råd av en själavårdare en gång att göra som Gud gör i skapelseberättelsen i första Mosebok, att efter varje dag "se på vad han hade gjort"

Långtifrån alla dagar gör jag detta men försöker ändå regelbundet tänka igenom dagarna som har gått eftersom det är livet...

Jag tror att det är viktigt att man tar ansvar för sitt liv och gör vad man kan för att "sitta i förarsätet" så mycket som möjligt i sitt liv. Prioriteringar, beslut och drömmar är viktiga hörnstenar för att livet inte bara skall rulla på utan faktiskt ha en rätt riktning

Mycket av det som händer dig och mig står utanför vår kontroll att kunna påverka MEN det som vi kan påverka - Låt oss göra det!

Jag är övertygad om att Gud har mycket för oss som enskilda och som församling året som ligger framför

Lite extra ser vi framemot att få fira 90 års jubileum 24-25 januari - missa inte det!

/Andreas Ardenfors
Pastor Pingstkyrkan Mjölby

 


 

Många av bibelns berättelse har fått en ny innebärd det senaste året i Sverige.

Förut var det något som vi fick uppleva på sin höjd om vi åkte på semester till andra länder, jag tänker på tiggarna. De sitter utanför affärerna, resecentrum och överallt där människor rör sig. Frågan som vi behöver ställa oss är inte vad Mjölby kommun eller några organisationer skall göra utan VAD GÖR JAG?

Dessa människor som kommer hit och tigger är värda att behandlas med respekt, kärlek och omsorg. När vi kommer ut från affären med kassarna fulla med mat, så är det faktiskt viktigt vad vi gör mot tiggarna.

För några år sedan var det populärt att i kristna gick omkring med armband med texten WWJD (vad skulle Jesus har gjort). Öppna din plånbok för tiggarna men mest av allt - öppna ditt hjärta för dem!

Guds välsignelse över oss alla att sprida Jesu kärlek till alla vi möter och inte minst mot dem som Jesus talade om som "de minsta". 

Hans ord gäller "det du gjort för en av dessa mina minsta det gar bu gjort mot mig".

 

/Andreas Ardenfors